Kotakeidas

Keväällä 2017 kyläyhdistyksen hallitus päätti rakentaa kylän alueelle kodan. Yhteistyössä Loviisan viranhaltijoiden kanssa löytyi varsin nopeasti nykyinen paikka Taasiakodin ja silloisen Emil-kodin puolivälistä. Keskeinen sijainti vähentää kyllä erätunnelmaa, mutta lisää käytettävyyttä ja silmälläpitoa. Lisäksi kodalta on kätevä yhteys lenkkipolulle ja sen laduille.

Syksyllä kyläyhdistyksen hallitus sitten päätti tilata kodan, jonne mahtuu 20 ihmistä yhtä aikaa. Toimitus sovittiin yrittäjän kanssa toukokuulle, mutta pohjatöihin ryhdyttiin jo ennen talvea. Rinnetonttia piti muokata varsin paljon: puita poistaa, kiviä siirrellä, salaojittaa. Kanki- ja lapiotalkoiden lisäksi iso kaivuri oli töissä parikin päivää. Rahaa kului jo pohjatöihin niin paljon, ettei koko hankkeeseen olisi ollut yhdistyksellä taloudellisia mahdollisuuksia ilman risusavotalla ansaittua pesämunaa ja kehittämisyhdistys SILMUn 40 %:n tukea.

Kevät 2018 oli lämmin ja kotatoimittajalla kiireitä. Kesäkuu oli jo puolivälissä, kun kodan pystytysporukka viimein saapui rekkoineen Tesjoelle. Päivässä se syksyllä pedatulle sijalleen nousi. Sitten talkoilla taas maalaamaan, viimeistelemään ja ympäristöä rakentamaan. Kyläyhdistyksen kodan avajaiset pidettiin 21.7.2018.

Kotahankkeeseen liittyi ihan alusta asti rakoliiteri pilkkeitä ja työkaluja varten. Se nousi talkoovoimin turvallisen etäisyyden (8m) päähän kodasta. Liiteri maalattiin samalla punaisella kuin kotakin. Kulmiin valkoista. Satojen talkootuntien karttuessa sekä taukokahvien ja -mehujen kuluessa kehittyi myös ajatus: kotatontille tarvitaan käymälä, nätti ekohuussi. Vielä samana vuonna, 2018 sekin saatiin rakennetuksi.

Seuraavaksi kylähallituksen huomio kiinnittyi aivan kotatontin naapurissa vuosikymmeniä käyttämättömänä olleeseen kellariin. Kodalta lahoavan maakellarin ovelle oli vain kaksikymmentä metriä. Viritettiin uusi hanke, jossa kellari kunnostettiin eräänlaiseksi kerhotilaksi. Taas vihreää valoa Loviisan virkailijoilta, kattopellit lahjoituksena, rahoitusavustusta Silmulta. Niinpä viime kesän (2019) aikana talkoilla ja kyläavustajien vahvalla panostuksella vanha kellari sai uuden elämän. Ajoittain se toimii kota-alueen jännittävänä pikku kahvilana.

Kota pihakivineen ja -pölleineen, liiteri, huussi, kellari ja pihaistutukset muodostavat monipuolisen  kokonaisuuden. Kyläyhdistys on ylpeä saavutuksestaan ja nimennytkin alueen Kotakeitaaksi. Tänä kesänä (2020) kodan ja kellarin välille pystytettiin vielä esiintymiskatos. Lava avautuu kodan suuntaan ja mahdollistaa monenlaiset tilaisuudet. Liiterin seinustalla on pitkiä penkkejä pinossa yleisöä varten. Kun ne levitetään lavan eteen, niille voidaan istuttaa viidenkymmenen hengen yleisö (ilman turvavälejä). Esiintymislavan akustiikka on todettu varsin hyväksi ja sitä on kutsuttukin Kotakeitaan Laululavaksi.

Kotakeidas tarjoaa monipuoliset puitteet erilaisille tilaisuuksille ja tapahtumille niin kyläyhdistyksen kuin ulkopuolisten järjestäminä. Kaikki tilat, rakoliiteriä lukuunottamatta, ovat vuokrattavissa yhdessä tai erikseen. Silloin, kun varauksia ei ole, kota on kenen vain aikuisen käytettävissä, niin arkena kuin viikonloppuna klo 9 ja klo 17 välisenä aikana. Kodasta löytyy polttopuut, tulentekovälineet, vettä ja kahvipannu. Tämän palvelun kyläyhdistys tarjoaa ilmaiseksi. Ainoat edellytykset ovat kodan asiallinen ja vastuullinen käyttö sekä käynnin kuittaus punakantiseen kotakirjaan.

Kotakeitaan vuokrahinnasto

Tesjoen Kotakeidas (Kylätilarekisteri)

Yhteydenotto/varaukset: kotaisäntä Jaakko Kiviranta 050 306 6434
Mielellään s-postilla kiviranta.jaakko(ÄT)gmail.com

Lisätietoa: Keijo Tähtinen 040 507 1103

Y-tunnus 2687784-7